Wie de verrekijker langzaam over een grote groep overwinterende ganzen laat glijden, kan plotseling oog in oog komen te staan met een prachtige gans. Een sierlijke tekening in 't verenkleed, een rode wang, hals en borst en een gedrongen postuur: de roodhalsgans. Tenminste; wanneer de gans van dichtbij te observeren is, want op afstand gaat de roodhalsgans vrijwel schuil tussen de andere ganzen. Zelfs ervaren vogelaars hebben vaak grote moeite met het ontdekken van 'die ene roodhals' tussen de duizenden grazers. Roodhalsganzen broeden op de hoog-arctische toendra's aan de kust of in rivierdelta's. Vaak broeden ze in kolonies, in de buurt van het nest van een grote valkensoort. Deze treedt als 'uitsmijter' op tegen roofdieren. De ganzen moeten natuurlijk wél op hun eigen jongen passen...
Overwinterende roodhalsganzen zijn, net als verwante ganzen zoals de rotgans en de brandgans, aangewezen op voedselrijke (cultuur)graslanden.
- Overwinteringsgebied
- De grootste aantallen overwinterende roodhalsganzen zijn niet in Nederland, maar in Roemenië en Bulgarije te vinden. Van het kleine deel van de roodhalsganzen dat doorvliegt naar West-Europa belandt een enkeling in Nederland.
![]() |
| Roodhalsgans ( branta ruficollis ) |
![]() |
| Een Parel tussen de ganzen |
![]() | |||
| Hij/zij had mij niet in de gaten |
![]() |
| Zeer zeldzaam in Nederland |
Who the binoculars slowly over a large group of overwintering geese glide, can suddenly come face to face with a beautiful goose. A graceful drawing in 't plumage, a red cheek, neck and chest and a stocky build, the red-breasted goose. At least, when the goose observe him closely, because of distance, the red-breasted goose almost hidden among the other geese. Even experienced birders often have great difficulty in discovering 'that one red neck "between the thousands of herbivores. Red-breasted Geese breed on the high-arctic tundra on the coast or in river deltas. Often they nest in colonies, near the nest of a large falcon species. This acts as a 'bouncer' against predators. The geese will be made on their own young fit ...
Overwintering red neck geese, like related geese like the goose and barnacle goose, rely on nutrient-rich (culture) grasslands.
wintering Area
The largest numbers of wintering red-breasted geese are not in the Netherlands, but in Romania and Bulgaria to find. From the small part of the red-breasted geese that fly to West Europe ends a few people in the Netherlands.
Thanks for looking and responding!
regards, Annie
http://anniezon.blogspot.nl/
Bedankt voor het kijken en reageren !
groeten, Annie
http://anniezon.blogspot.nl/



